Владика Нестор освятив каплицю для військових артилеристів

Автор:
DSC_08142 липня 2017 року, у неділю 4-ту по П’ятидесятниці, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив чин освячення каплиці на території  військової частини оперативного командування “Захід” і відслужив у ній першу Божественну літургію.

Високопреосвященнійшому владиці Нестору співслужили старший військовий капелан Тернопільської області, голова єпархіального відділу військового духовенства прот. Вячеслав Кізілов та військовий капелан 44-ї артилерійської бригади прот. Володимир Андрухів.

Після богослужіння владика Нестор звернувся до присутніх з повчальним словом, у якому наголосив на важливості молитви і віри в Бога. Архієрей зауважив, що благословення Господа і Його Пречистої Матері є захистом наших захисників від усякого зла, напасті і всіх тих небезпек, які чекають на бійця під час виконання його військових обов’язків.

Згадавши недільне євангельське читання й навівши приклад римського сотника, що просив у Христа про зцілення свого слуги, архієпископ Нестор сказав: “Ця віра, що Господь одним словом може допомогти, направити, захистити і зцілити, дуже потрібна, особливо вам, дорогі воїни. Тому що там, на сході, на вас постійно чекають різні небезпеки. Не завжди є можливість попросити у Господа повною молитвою захисту, допомоги, не завжди є можливість отримати духовну настанову від священика, не завжди є можливість постити чи дотримуватися інших вимог, які ставить перед нами Церква, щоб ми були справжніми християнами і справді йшли до Бога. Але вірити ми можемо завжди і всюди. І ми бачимо, що наша віра є настільки сильним засобом, що вона зціляє хвороби, захищає від усякого зла, що по цій нашій вірі Господь обдаровує нас своїми щедротами”.

Владика висловив переконання, що каплиця, яку освятили спільною молитвою, буде для військових тим місцем, до якого вони будуть поспішати, щоб помолитися, попросити у Господа захисту і для себе, і для побратимів, які зараз на сході, щоб усі здоровими повернулися додому.

“Те, що російські війська прийшли на нашу землю, показує, що в них немає віри, бо Господь ніколи не благословляє ні загарбання чужих земель, ні вбивство мирних людей. Господь благословляє тільки захист своєї Вітчизни, своїх рідних і близьких. І те, що ми на правому шляху, що ми захищаємо нашу Батьківщину, є свідченням нашої віри. Господь не допустив, щоб така величезна російська імперська армія поневолила Україну. Він благословить, щоб наша земля, Україна була звільнена. Тож нехай Господь береже вас від усякого зла, нехай швидко прийде звільнення від загарбання, мир і благополуччя на нашу українську землю. Нехай благословення Господнє завжди перебуває з усіма вами”, – завершив проповідь владика.

Військовий капелан артилеристів про. Володимир Андрухів, звертаючись до воїнів, наголосив на необхідності молитися й за ворога, просити щоб Господь дав йому розуму та відвернув його з грішного вбивчого шляху.

На останок прот. В’ячеслав Кізілов помазав військових освяченим єлеєм.