Богослужіння владики Нестора у неділю 5-ту після П’ятидесятниці

Автор:

DSC_00069 липня 2017 року, у неділю 5-ту після П’ятидесятниці,  Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив Божественну літургію у Свято-Воскресенському храмі Тернополя. Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму свящ. Сергій Стельмах та духовенство храму.

За Божественною літургією владика Нестор виголосив проповідь на тему євангельського читання про зцілення Господом Ісусом Христом двох біснуватих (Мф., 28 зач., VIII,28-ІХ,1).

Архієрей зауважив, що нині ми не часто зустрічаємо таких відкрито біснуватих, проте біси володіють дуже й дуже багатьма людьми. Щоразу, коли людина чинить якийсь гріх, вона робить це з волі бісів, коли шукає собі виправдання для свого гріха, – слухається бісівської поради. І щоразу, коли ми не тільки великі гріхи чинимо, а й ті, що вважаємо малими, ми служимо бісам.

За словами владики, перевірити, наскільки нашою волею керують біси, легко. Ми можемо вибрати один з тих гріхів, які в нас прийнято називати повсякденними, і спробувати один день без того прожити. Наприклад, без осуду чи без гніву, чи без якихось інших думок. Побачимо, що дуже важко втриматися навіть годину, тому що ми настільки звикаємо до гріха, живучи у ньому, що виконуємо волю бісів, постійно повторюючи цей гріх.

«І дуже важко його перебороти – треба, щоб Христос прийшов і вигнав ці біси з нашого серця. І Господь приходить до нас, Господь звертається, настановляє. Він дав нам свою святу Церкву, Він дав нам свою благодать, своє Святе Євангеліє, Він посилає безліч своїх чудес, щоб нас настановити і переконати, що Він діє в світі, що Він сильніший за диявола. Лише ми по своїй волі повинні прибігти до Нього і попросити Його допомоги і захисту і сили для боротьби з цими спокусами», – сказав архієпископ Нестор.

Владика наголосив на тому, що ми повинні завжди бути з Богом. Диявол постійно спокушає нас, і він старається відвернути нас від Бога, посіяти в наші серця зерна гріха, які ми спочатку не помітимо. Але якщо не почнемо відразу з ними боротися, то вони проростуть і принесуть великий плід – плід духовної загибелі.

«Боротьба з гріхом – важка й невидима, але без цього ми не є православними християнами. Якщо ми не боремось з гріхом, якщо не йдемо до Христа, то йдемо в прірву. Але Господь не залишає нас без свого заступництва. Він завжди нас охороняє, береже, настановляє і посилає свою благодать і багато різних щедрот. Він подає нам чудотворні ікони, щоб, молячись через них і отримуючи зцілення, ми бачили, яка велика благодать Божа діє посеред нас», – сказав архієрей.

Разом із духовенством архієрей прочитав акафіст до Пресвятої Богородиці перед Тихвинською чудотворною мироточивою іконою Божої Матері з Афону, чудотворний список якої перебуває у Свято-Воскресенському храмі.

Владика розповів про чудотворну Тихвинську ікону Пресвятої Богородиці, яку Церква вшановує 9 липня, зауваживши, що дехто може дорікнути: мовляв, навіщо нам вшановувати російську ікону? Насправді ж, сказав він, ця ікона зовсім не російська. Як говорить Святе Передання, вона була однією з тих ікон, які написав святий апостол євангелист Лука. Вона півтори тисячі років перебувала на теренах Візантії в місті Константинополі, в Лахерні. А потім, коли турки напали на Константинополь, вона в чудотворний спосіб була перенесена в Тихвино і там перебуває до цього часу. Але сьогодні нам важливо знати один випадок з історії цієї ікони. Коли на Тихвинський монастир, в якому знаходиться ікона, напали вороги, ченці злякалися і хотіли тікати, забравши ікону із собою, але не могли зрушити її з місця. Тоді вони зрозуміли, що ікона не хоче йти з цього місця, отже і вони не повинні її залишати. Монахи залишилися в монастирі і захистили його від нападу ворогів.

«Сьогодні, коли на нас напав агресор, коли в нашій державі триває війна, ми теж повинні твердо стояти і захищати нашу українську державу. На жаль, за три роки ми звикли до війни. Але саме сьогодні ми повинні молитися, щоби Пресвята Богородиця захистила нашу державу, наш народ, укріпила серця наших захисників, а також усіх нас, бо кожен із нас сьогодні повинен стати захисником нашої держави: чи працею, чи коштами, чи молитвою, але ми щодня повинні трудитися для захисту нашої держави. Господь дав на цю землю, і ми повинні її берегти. Якщо ми недостойні цього дару Божого, то Господь забере його в нас і дасть достойнішим. Стати на захист нашої держави – це наш обов’язок не тільки як українців, а й як православних християн. Пам’ятаючи про це, борімося зі всякими спокусами, всяким злом, всякими нападами диявола. Борімося з гріхом, щоб його не було в нашому житті», – звернувся до присутніх у храмі архієпископ Нестор.

Він розповів, що ікона, яка нині перебуває у храмі Воскресіння в Тернополі, подолала великий шлях. Вона прибула зі святої гори Афон, де проявила свої чудеса. Через неї Пресвята Богородиця обдарувала багатьох людей зціленнями, спасінням, привела до покаяння. Хранителем цієї ікони є монах Митрофан, якого Пресвята Богородиця теж невипадково вибрала. 9 липня він відзначив день народження. І хоча для монаха немає дня земного народження, бо під час постригу він народжується для нового життя – життя небесного, те, що цей день збігається із днем вшанування Тихвинської чудотворної ікони, є свідченням того особливого благословення і відповідальності бути хранителем ікони, які Пресвята Богородиця поклала на монаха Митрофана.

Владика Нестор привітав монаха Митрофана, побажавши, аби Господь подав йому духовні і фізичні сили для його подвигів, для його праці по розбудові монастиря, укріпляв отця Митрофана у його щоденних молитвах. Щоб він, молячись за наш край і за весь православний світ, був прикладом подвигу. Архієпископ Нестор подарував монахові Митрофану просфору як знак молитви за нього і від єпархії подарував видання «Добротолюбія» українською мовою.