Архієпископ Нестор звершив богослужіння свята Винесення чесних древ Хреста Господнього

14 серпня Православна Церква святкує винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, а також вшановує пам’ять старозавітних семи мучеників Маккавеєвих, матері їх Соломонії та учителя їхнього Єлеазара.

Напередодні свята, 13 серпня 2019 року, Високопреосвященнійший Нестор , архієпископ Тернопільський і Кременецький, молився за Всенічним бдінням, під час якого було винесено Хрест на середину храму для поклоніння.

У день свята архієрей звершив Божественну літургію у каплиці кафедрального собору свв. рівноапп. Костянтина і Єлени в Тернополі. Його Високопреосвященству співслужили клірики собору.

Наприкінці літургії архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор звернувся до присутніх зі словом проповіді, в якій зазначив, що жодні земні біди, страждання й нещастя не варті того, щоб зрікатися Бога, і розповів про значення посту. 

“У наш час ми дуже легко зрікаємося віри. І для цього навіть не потрібно жодних мук, переслідувань чи нещасть. Адже щоразу, коли ми вибираємо чинити гріх, а не добре діло, ми зрікаємося віри. Щоразу, коли ми не хочемо молитися чи відвідувати богослужіння у храмі, ми зрікаємося віри. Кожного разу, коли ми порушуємо те, що є для нас основоположним, ми зрікаємося віри. І щоразу, коли не каємося у своїх гріхах, ми теж зрікаємося віри”, – зазначив архіпастир.

Владика зауважив, що ми не знаходимо сили, можливості, потреби звертатися до Бога, проте вправно знаходимо причини і відмовки, аби не ходити до храму, не молитися, не постити. Нас ніхто не мучить і не вбиває, але ми таки зрікаємося Христа. А Господь по своїй великій любові не карає за це, а дає нам можливість покаятися, через Церкву дає нам шанс змінитися, відкинути гріхи і стати на шлях спасіння і вічного життя. Одним із засобів цього і є піст.

Також архієрей привітав віруючих зі святом і закликав на них Господнє благословення.

Богослужіння завершилось поклонінням Хресту та освяченням зілля і меду, який цього дня принесли до храму парафіяни.

Нагадуємо, що з 14 серпня розпочався Успенський піст. Він триватиме два тижні і завершиться святом Успіння Пресвятої Богородиці.