Тернопільський архіпастир відслужив Утреню з Великим каноном преп. Андрія

Автор:

21 березня 2018 року ввечері, напередодні четверга 5-ї седмиці Великого посту, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив відправу Утрені з читанням Великого канону преподобного Андрія Критського в каплиці кафедрального собору свв. рівноап. Костянтина та Єлени м. Тернополя.

 Його Високопреосвященству співслужили клірики собору – ключар, протоієрей Євген Заплетнюк та священик Петро Мельничук.

За древньою традицією Православної Церкви в середу ввечері п’ятого тижня Великого посту звершується особливе богослужіння – Утреня з Великим каноном преподобного Андрія Критського. Це богослужіння надзвичайно глибоке, зворушливе й водночас – більш тривале ніж зазвичай. Канон цього дня налічує більше двох із половиною сотень тропарів, під час читання яких богомольці творять доземні поклони. Канон, який читався частинами впродовж першого тижня Великого посту цього дня прочитується ще раз, але вже повністю за один раз. Іншою особливістю відправи є те, що під час канону читається житіє преподобної Марії Єгипетської. Богослужіння цього дня також має назву «Маріїне стояння».

Приклад преподобної Марії – дороговказ та підбадьорення усім віруючим, які намагаються чесно та з духовною користю завершити шлях Святої Чотиридесятниці. Марія Єгипетська будучи колись прикладом грішниці твердо вирішила покаятися та послужити Богу, в чому досягла особливої святості. Тож, Свята Церква готуючи людей до цілого тижня в пам’ять цієї святої, пропонує нам прослухати її життя та зробити для себе правильні духовні та моральні висновки.