Архієпископ Нестор звершив богослужіння свята Собору Іоана Предтечі

Автор:

20 січня 2018 року, в суботу по Богоявленні, в день свята Собору Предтечі та Хрестителя Господнього Іоана, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив відправу Божественної літургії в каплиці кафедрального собору свв.рівноапостольних Костянтина та Єлени.

Свято Собору Іоана Предтечі встановлено на честь праведника, життя та подвиг якого залишалося на межі двох Завітів. Він проповідував Євангеліє Боже ще в часи Старого Завіту, але загинувшив від рук нечестивих блудників і убивць, увійшов до Церкви Божої лише разом із іншими древніми праведниками, пророками та праотцями, а також, усіма іншими вірними Богу людьми.

Отже, наступного дня після Богоявлення, Православна Церква молитовно згадує людину, яка найбільше була дотичною до тієї події, але в день свята відійшла на другий план, віддавши всю свою славу та честь Богу, в Тройці Єдиному. Ми згадуємо Іоана Предтечу – «Друга Жениха», який проповідуючи Євангеліє та покаяння, хрестив людей водою на знак прощення гріхів, готуючи їх до зустрічі грядущого Спасителя світу.

Владика у співслужінні духовенства собору звершив відправу Божественної літургії, а також, відправив велику панахиду в пам’ять про свого попередника – Високопреосвященнійшого Василія, митрополита Тернопільського та Бучайцького, з нагоди 12 річниці з дня його упокоєння.

Архієпископ Нестор у своїй проповіді того дня закликав людей частіше згадувати про власне покаяння, до чого закликав нас святий Пророк Божий Іоан і словами, і життям, і смертю. Чимало людей сприймають покаяння, а тим більше Святу Сповідь як формальність, зовнішній обряд, за яким нічого не стоїть. Насправді, кожен наш жаль за гріхи повинен бути не лише згадкою про вчинене беззаконня, але й сердечною відразою до тих гріхів, з бажанням більше ніколи до них не повертатися, і разом із відкриттям своїх вчинків священику, у нас повинно бути бажання виправити їх, максимально загладити то зло, яке ми принесли в світ нерозважними вчинками, словами та намірами.

Того ж дня архієпископ Нестор відвідав Микулинецьке кладовище, де звершив відправу заупокійної літії за блаженної пам’яті митрополитом Василієм (Боднарчуком), а ввечері – очолив відправу Всенічного бдіння напередодні 33-неділі після П’ятидесятниці, по Богоявленні.