Піст в Православній церкві

pistaaПротягом перших століть становлення Церкви, для духовного вдосконалення християн і з ряду інших причин були встановлені пости. Піст існував і в Старому завіті і багато свідчень про нього є в Новому завіті.
Перше – пряме свідчення Ісуса Христа про значення посту: «Цей рід (бісівський) не може вийти інакше, як від молитви і посту» (Мк. 9, 29). Друге – пророкування про піст для усіх християн: «Прийдуть дні, коли віднімуть у них жениха, тоді будуть постувати у ті дні» (Лк. 5, 33-35). Третє – Господь показує, яким має бути піст: «Коли постуєте, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони приймають похмуре обличчя, щоб на людях бути такими, що пестяться. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. А ти, коли пестишся, помасти голову твою і вмий лице твоє, щоб явитися постником не перед людьми, а перед Отцем твоїм, Котрий втаїні, і Отець твій, Який бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6, 16-18). Четверте – Господь попереджає про небезпеку об’їдання: «Зважайте на себе, щоб серця ваші не обтяжувались об’їданням та п’янством і житейськими турботами, і щоб день той не спіткав вас несподівано… отже пильнуйте повсякчас і моліться, щоб ви сподобилися уникнути всього того, що має бути, і стати перед Сином Чоловічеським» (Лк. 21, 34). П’яте – Сам Господь постував 40 днів, показуючи приклад духовного посту й перемоги над дияволом (Мф. 4). З цього видно, що піст в житті християнина має займати важливе місце, без нього смирити плоть і очистити душу для примирення з Богом та щирої молитви неможливо.

 В уставі Православної Церкви є чотири пости

 1. Великий піст
Він триває 40 днів. До нього ще приєднуються Лазарева субота. Вербна неділя і 6 днів Страсного Тижня.

 2. Пилипівка, або Різдвяний піст – перед Різдвом Христовим
Триває він 40 днів, починаючи з 27 листопада. Цей піст встановлено Церквою для того, щоб вірні постом достойно приготували себе до зустрічі й святкування Різдва Христового.

 3. Петрівка
Від понеділка після неділі Всіх Святих ( тиждень після Тройці) до дня святих апостолів Петра й Павла 12 липня. Піст встановлений на спомин посту святих апостолів.

 4. Спасівка
Піст перед Успінням Богоматері, на спогад того, як Пречиста Діва Марія постом готувала себе до блаженної кончини життя на землі.

  Також пісними днями є: середа (на спомин зради Спасителя Юдою) і п’ятниця (на спомин страждань і смерті Господа Ісуса Христа). Св. Афанасій Великий говорив: «Той, хто дозволяє собі їсти скоромне у середу й п’ятницю – розпинає Господа»

 Строгі пости (коли не вживаємо їжі до вечора) є в дні особливих свят: Надвечір’я Різдва Христового (6 січня). Надвечір’я Богоявлення (18 січня), Усікновення глави Іоана Предтечі, Страстна П’ятниця, Воздвиження Чесного Хреста тощо.

  В час посту згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога. Потрібно намагатися не вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. В час суворих постів, до яких відноситься  Великий піст, не повинна вживатися риба. Обмежується також вживання олії. На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, повинні утриматися від статевих відносин. Піст тіла є їжа для душі (Свят. Іван Золотоустий)

 Треба сказати, що на практиці більшість християн дотримуються більш помірного посту, тобто вживають рибу і олію (крім середи і п’ятниці). Є також ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст – хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. В таких випадках суворість посту може бути послаблена – наприклад, може вживатися молоко – але для цього необхідно звернутися за благословенням до священика, разом з яким визначити міру послаблення посту. Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися – наприклад особи, які перебувають у відрядженні.

 В піст дозволяється вживати продукти рослинного походження, але в наш час на полицях магазинів є багато таких продуктів, які створені для заміни багатьох скоромних наїдків (м`ясо, масло, сир, яйця та ін.: ця їжа називається скоромною – не пісною)  для прикладу: пісний майонез, соєва тушонка, ковбаса і т. д. Ці продукти не варто вживати людям, які постять адже ми повинні відмовитися від всього забороненого, а не замінити його чимось.

 Якщо Вас протягом посту запросили на відзначення дня народження або інше святкування, пов’язане зі святковим столом, і Ви не можете відмовитися – по можливості попередьте господарів про те, що Ви дотримуєтеся посту. Якщо цього не можна зробити – намагайтеся їсти тільки ті страви, які дозволені в піст, а якщо таких немає – то зовсім небагато тих, які стоять поруч з Вами. Під час святкової трапези не потрібно без прохання інших самим розповідати про те, що Ви постите, привертати увагу до цього або дорікати іншим за недотримання церковних уставів.

  Треба пам’ятати, що піст не обмежується лише їжею. «Якби в пості все діло було в їжі, то святими були б корови» писав Іоанн Дамаскін. Потрібно відмовитися від того, що ми надто  любимо, від того, що нами володіє і без чого можна обійтися: перше звичайно, це відмовитися від шкідливих звичок (алкоголь, сигарети…), відмовитися на час посту від соціальних мереж, комп’ютерних ігор, перегляду розважальних програм і фільмів по телевізору, різних веселощів, прослуховування музики…кожна людина повинна знати чим вона зловживає і відкинути це навіть якщо це надмірне споживання кави чи чаю, якщо ми це надто часто робимо то це ознака залежності від них. Земні звички необхідно відкидати адже ми оце все рано чи пізно залишимо і ніякі пристрасті не повинні перешкоджати нашій душі увійти в Царство Небесне.  Поряд з тим ми повинні докласти всіх зусиль, щоб стати більш духовними: ставитися з любов’ю до людей, тримати в чистоті думки, уважно і часто молитися, взагалі зробити, як найбільше добрих справ і як найменше нагрішити. І досягнути ж цього нам допоможе відмова від їжі і наших звичок. хоча їжа не є основою в пості але є необхідною складовою.

 Піст – це перш за все рух, активність духа, боротьба зі млявістю, лінощами, розслабленням волі і тіла. Це боротьба за життя, за свободу духа від звичайного рабства (Митр. Антоній). Піст це важка боротьба людини з собою зі своєю плоттю. Сатана спокушає людей, але з Божою допомогою ми все зможемо зробити і навіть, якщо станеться, що  ми порушимо піст і згрішимо, Бог нас не залишає, щоб виправити все потрібно одразу покаятися взяти себе в руки та продовжувати постити і боротися з собою. Далі при першій можливості прийти в храм і покаятись у вчиненому на таїнстві Сповіді. Православний християнин повинен починати і закінчувати піст участю в таїнстві Сповіді, оскільки людини без гріха немає і всім треба каятися і виправлятися.

Необхідно щонеділі бути зранку на Божественній літургії, а по можливості відвідувати й інші богослужіння, розклад яких ви можете довідатися в самому храмі. І взагалі бажано було б протягом посту щодня бувати у храмі, хоча б на короткий час – для того, щоб помолитися і попросити у Бога допомоги у проходженні цього духовного і тілесного подвигу.

Призначення посту викорінення пристрастей і похотей. Досягнення стриманості й помірності. Приготування до загробного рівноангельського життя. Якщо ми спрямуємо на це свою волю і докладемо зусиль, то Господь обов’язково нам допоможе і ми досягнемо основної нашої мети і отримаємо небесні блага до яких покликана кожна людина.

 
Підготував свящ. Богдан Сливка