Священники єпархії взяли участь у міжконфесійній школі з протидії насильству щодо дітей

Священники Тернопільської єпархії Православної Церкви України взяли участь у школі для духовенства, богопосвячених осіб та мирян від Центру гідності дитини Українського католицького університету. Разом із представниками п’яти конфесій протоієреї Володимир Буграк, Миколай Бабій та В’ячеслав Савельєв обговорювали методи , протидії насильству, як взаємодіяти і допомагати особам, що мали досвід скривдження, а також отримали практичний досвід, розглядаючи випадки зловживань.

Як повідомила пресслужба УКУ, п’ята школа від Центру гідності дитини була найбільшою за кількістю учасників, а також міжконфесійною. У формації взяли участь представники Української Греко-Католицької церкви, Римсько-Католицької церкви в Україні, Православної Церкви України, Української Церкви християн віри євангельської. Захист дітей від насильства, створення безпечного середовища для їхнього зростання — спільна справа.

Центр гідності дитини УКУ дає можливість священникам, богопосвяченим особам, мирянам здобути знання та інструменти для розуміння, що означає безпечне середовище для дитини і як його створити. Школа дає базові знання, якими має володіти кожен, хто працює з дітьми, та хоче знати як може запобігти насильству щодо неповнолітніх, або чутливо зреагувати на факт насильства, щоб справді допомогти потерпілим.

Протягом двох днів учасники розглянули такі питання:

  • місце дитини в церкві;
  • ситуація щодо сексуального насильства в Україні, досвід церкви у цій темі;
  • поняття насильства щодо неповнолітніх та вразливих осіб, види, ознаки;
  • реальність постраждалої дитини і як з нею говорити;
  • хто може бути кривдником, як можемо його виявити;
  • дії у випадку виявлення насильства щодо дітей в середовищі церкви – що робити і як комунікувати;
  • механізми запобігання насильству та ефективна кризова комунікація у момент виявлення випадків зловживань.

“Вражений тим, як розроблені механізми реагування в Римсько-Католицькій та Греко-Католицькій церкві, можемо брати цей досвід для себе. Також хочу відзначити професійність запрошених тренерів, особливо корисними були лекції психологів”, – поділився враженнями Кременецький благочинний, настоятель собору Преображення Господнього в м. Кременець протоієрей Володимир Буграк.

Протоієрей В’ячеслав Савельєв, настоятель собору святителя Миколая Чудотворця в м. Кременець зазначив, що потрібно бути спостережливими щодо дітей з якими працює священник, звертати увагу на ознаки, що можуть свідчити про досвід пережитого насильства.

“Школа стала хорошим стартом, щоб поглибити власні знання з протидії насильства щодо дітей. Приємно вражений фаховістю експертів і дуже вдячний за можливість участі”, – сказав він.