Богослужіння в день пам’яті святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського

25 грудня 2020 року, коли Православна Церква вшановує пам’ять святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, чудотворця, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор звершив богослужіння у храмі свв. мучч. Бориса та Гліба на вулиці Білогірській в Тернополі.

Його Високопреосвященству, крім настоятеля храму прот. Руслана Притули, співслужили секретар єпархії прот. Олексій Головацький, завідувач єпархіальної канцелярії прот. Володимир Зубілевич, секретар канцелярії прот. Сергій Росіцький, клірик храму прот. Сергій Калинович, ієрей Володимир Педько та протодиякон Юрій Коханський.

По завершенні Літургії тернопільські пластуни передали парафіянам храму свв. мучч. Бориса і Гліба Вифлеємський вогонь миру як символ єднання всіх християн заради любові Божої перед величним святом народження Христа Спасителя.

Опісля духовенство на чолі з владикою Нестором прочитало акафіст святителеві Спиридону Триміфунтському перед його іконою.

Мощі святителя Спиридона Триміфунтського, чудотворця, який спочив у Господі близько 348 року, нині зберігаються на грецькому острові Корфу (місцева назва Керкіра). Керкірійці побудували для мощів храм і вважають святого Спиридона покровителем свого острова.

Тіло святого Спиридона має постійну температуру: 36,6 градусів. У нього ростуть волосся і нігті. І що найдивовижніше – одяг, який на нього вдягнутий, міняють раз на півроку, тому що він зношується, ніби Святий не лежить в раці, а ходить.

У Православному світі він шанується як “святий, який ходить” – оксамитові черевички, одягнені на його ступні, зношуються, і кілька разів на рік їх замінюють новими. Зношені черевички розрізають на частини і як велику святиню передають віруючим. За свідченням грецьких священнослужителів, під час «перевзування» відчувається відповідний рух.

Зберігач раки розповідає, що бували випадки, коли ключ просто не може відкрити замок на раці. І тоді священики знають – святого в раці просто немає, він ходить по острову.

Феномен нетлінних мощів святого Спиридона намагалися дослідити науковці з усього світу, і Церква їм не перешкоджала. Однак біофізики та біохіміки, вивчивши мощі святого, лише розвели руками. Немає іншого пояснення, окрім чуда, тому, що може бачити будь-який православний відвідувач храму на Корфу.

Святий Спиридон охоче відгукується на молитви тих, хто відчуває фінансові труднощі. Хоча святий Спиридон і є православним святим, його ікону в православних церквах можна побачити, на жаль, нечасто. Однак священики радять: якщо в храмі немає ікони святого, до якого ви хочете звернутися, то молитися слід іконі Всіх Святих. Відтак, якщо ви потребуєте допомоги або просто розради, звертайтеся до святого Спиридона. Якщо ваші наміри чисті, то він обов’язково допоможе.

Тернополяни і гості міста мають змогу прикластися до ікони святого Спиридона, помолитися до чудотворця і попросити у нього про допомогу у різних життєвих ситуаціях, фінансових та господарських справах у храмі свв. мучч. Бориса і Гліба на вул. Білогірській. Щопонеділка у храмі звершують читання акафісту святителеві Спиридону Триміфунтському.

Більше фото на сторінці єпархії у фейсбуці.