19 квітня – Святителя Євтихiя, архієпископа Константинопольського

19 квітня Церква вшановує пам’ять Святителя Євтихiя, архієпископа Константинопольського (582).

Майбутній архієпископ народився в Фригійській області в родині військового та доньки священика. Добру освіту отримав від діда-священика. Одного разу, наче передбачивши майбутнє, до свого імені малий хлопчик дописав слово патріарх.

У 12-річному віці батьки відіслали його вчитися до Константинополя, і під час навчання він вирішив піти до монастиря – однієї з обителей в Амасії. Згодом за добру християнську службу його призначили архімандритом усіх обителей Амасійських.

За деякий час при імператорі Юстиніані мав скликатися новий собор, на який не зміг поїхати митрополит Амасійський, а натомість відправив туди Євтихія. Там же Патріарх напророчив, що саме Євтихій буде його престолонаслідувачем. Коли ж патріарх помер, то Юстиніану наснився апостол Петро і вказав на Євтихія як на нового єпископа.

У перші роки його правління було скликано 5-ий Вселенський собор, на якому було відкликано будь-яку єресь, а її прихильників засуджено. Та за деякий час виникла нова, яку Євтихій розкрив і за те був вигнаний Юстиніаном, який сам прикипів до єресі цієї. З Євтихія скинули патріаршу рясу і відправили до Амасійської обителі, де він починав своє монашество.

Увесь час свого вигнання він багато молився і навіть отримав здатність зцілювати. За допомогою Євтихія одна жінка, яка довгий час не могла виносити дитину і народжувала мертвих дітей, таки змогла виносити і народила здорову дитину.

За 12 років по вигнанні святитель Євтихій все таки повернувся на патріарше місце і до самої смерті мудро правив Церквою. Помер він в Томину неділю після того як зібрав весь клір і поблагословив їх. Сталося це 582 року по Різдві Христовім.  

Підготував Андрій Говера.