У Тернополі обговорили питання духовно-морального виховання дітей та молоді

Автор:

IMG_4593Обласна конференція на тему духовно-морального виховання у навчальних закладах Тернопільщини відбулася в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти. До участі у заході були запрошені керуючий Тернопільською єпархією архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор та голова єпархіального відділу у справах молоді прот. Вадим Криворучко.

Науковці, педагоги, представники управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації та духовенства обговорили стан духовно-морального виховання у дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах області та стан викладання предметів духовно-морального спрямування, зокрема «Основ християнської етики».

Виступаючи перед учасниками конференції, владика Нестор наголосив на актуальності обговорюваного питання, але зауважив, що проблема полягає не у викладанні християнської етики. Адже це лише невелика частина загального комплексу духовно-морального виховання нашого суспільства, а не тільки дітей чи молоді.

Читайте: Архієпископ Нестор: «Християнська етика не замінить недільні школи»

За словами архієпископа Нестора, у сучасному суспільстві віра перетворилася на своєрідне хобі.  І щоб оздоровити все суспільство, потрібна велика праця, яку дуже часто покладають тільки на Церкву. Насправді ж це є спільною відповідальністю і влади, і самого суспільства, і кожної людини зокрема.

«Щоб наша духовність була не тільки на словах, щоб вона не була таким собі хобі, а щоб справді в нас був Дух Божий, нам потрібно працювати разом», – сказав владика.

За його словами, дуже добре, що у нас до шкільного курсу введений курс «Основи християнської етики». Погано, коли в тих чи інших навчальних закладах представники однієї конфесії мають абсолютний доступ до дітей. Головне ж у цьому предметі те, що він прищеплює основи християнської етики і культури, формує людину, яка є віруючою не тільки в храмі, а й у суспільстві, яка несе Христа іншим людям. Цю віру потрібно формувати в людині з раннього дитинства.

Читайте: Наталія Ващенко: «Фахом для вчителя недільних шкіл назвала би вміння любити дітей»

«Виховуючи дітей, ми часто наводимо приклади видатних українців попередніх століть, їхні досягнення у царині науки й культури, патріотизм, їхню боротьбу за Україну. Але при цьому ми забуваємо, що для них християнство було не хобі, а основою світогляду. Ця людина не могла уявити себе невіруючою, відірваною від Закону Божого, від Христа. Так, і тоді люди грішили, але при тому розуміли, що це суперечить людській природі. Якщо ми тепер дійдемо до такого розуміння, то і злочинність буде нижчою, й аморальності не буде, тоді наше суспільство оздоровиться. А для цього нам потрібно формувати християнський світогляд наших людей», – наголосив владика.

Нагадаємо, семінар-практикум для священиків та викладачів недільних шкіл при парафіях відбувся у Тернополі в лютому 2017 року.