Архієрейське богослужіння у День Святого Духа на горі Трійці

Автор:

DSC_02705 червня 2017 року, на другий день Зелених свят, Свята Православна Церква вшановує третю особу Пресвятої Трійці – Святого Духа. Доброю традицією є у цей день є звершувати святкову Божественну літургію у древньому Свято-Троїцькому храмі на горі Трійці (Даниловій горі), що поблизу с. Стіжок Шумського району.

Святкові заходи цього дня очолив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор. Перед Літургією владика Нестор освятив новий престіл древнього храму.

Під час Божественної літургії Високопреосвященнійшому владиці співслужили настоятель храму прот. Тарасій Червінський,  настоятель, намісник Свято-Юріївського монастиря у Вірлі ігумен Полікарп (Касько), запрошене духовенство.

Незважаючи на похмуру погоду велика кількість паломників цього дня піднялися на гору, щоб разом з архієреєм помолитися та послухати його архіпастирське слово.

Багато з них прийняли Таїнство сповіді та причаститися Святих Тіла і Крові Господніх.

По завершенні Богослужіння владика Нестор привітав усіх зі святом і звернувся до чисельних паломників з повчальним словом.

Архієрей також подякував жертводавцям і найактивнішим парафіянам та нагородив благословенними грамотами Василя і Галину Тимощуків, Петра Міньковського, Віктора Шевчука і Миколу Радчука.

З благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви владика Нестор вручив орден Святого Миколая Чудотворця народному депутатові Михайлові Головку.

Наостанок владика помазував паломників святим єлеєм.

Більше фото на сторінці єпархії у фейсбуці.

Гора Трійця (Данилова гора) розташована за кілька кілометрів від с. Стіжок Шумського району. Висота гори становить 90 м, на ній височіє Троїцький храм, який, за переказами, збудований преподобним Іовом Почаївським у 1551-1651 рр. Ще у ХVI ст., до одного з нашесть кримських татар тут жили православні ченці. Тривалий час храм був належав почаївським василіанам і лише в 1797 році у ньому знову залунала православна молитва.