Владика Нестор звершив Божественну літургію в храмі Святого Духа

Автор:
1429210828_ikona-zhivonosne-dzherelo21 квітня 2017 року, у день шанування ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький, відвідав парафію Святого Духа в селі Гаї Гречинські Тернопільського району, де звершив Божественну літургію.

 
За доброю традицією, архієрея на паперті храму привітали наймолодші парафіяни.

Під час літургії Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму Святого Духа прот. Василь Мокрицький і запрошене духовенство: прот. Віталій Стефура, прот. Василь Лопух, прот. Михайло Онищук, свящ. Володимир Зубілевич, свящ. Сергій Стельмах,  свящ. Павло Медицький та свящ. Володимир Галак.

Наприкінці богослужіння владика Нестор звернувся до присутніх у храмі із проповіддю. Прот. Василь Мокрицький подякував архієрею за візит, вітання і звершену молитву.

Після літургії відбулося мале освячення води на джерелі в селі Гаї Гречинські.

Ікона Божої Матері “Живоносне Джерело” є чудотворною іконою, історичне коріння якої сягає вікових глибин. Традиція шанування ікони бере початок від середини V століття, коли візантійським імператором Левом I був побудований храм “Живоносне Джерело” в пам’ять про чудо, яке з ним сталося. У 450 році, ще будучи звичайним воєводою, Лев Маркел вирішив прогулятися околицями Константинополя. День був спекотний. В гаю Лев зустрів сліпця, що заблукав і не міг знайти дороги вже декілька днів. Сліпець майже знесилів і мучився спрагою. Воєвода перейнявся співчуттям до страждань чоловіка і вирушив на пошуки хоч якогось джерела, щоб напоїти немічного. Блукаючи серед дерев воїнові все ніяк не вдавалося знайти воду. Аж раптом він почув голос, який назвав його імператором і спрямував до джерела, повелівши змастити сліпому очі водою. Це промовляла Божа Матір. Виконавши повеління, Лев став свідком чуда зцілення і прозріння. Слава про це чудо швидко рознеслася скрізь, і віряни поспішали до цілющого джерела. Коли Лев став імператором, то передусім повелів звести величний храм на честь Божої Матері, і джерело отримало назву “Живоносного“, а на згадку про цю подію кесар постановив щороку урочисто святкувати освячення його, на честь і славу Пресвятої Богородиці, у п’ятницю на Світлій седмиці.

Образ Пресвятої Богородиці “Живоносне Джерело” являє собою зображення Божої Матері з Немовлям на грудях, що сидить у купелі. Згодом у композицію стали включати ще водойму або фонтан. Найстарішою іконою “Живоносне Джерело”, що збереглася до наших часів, вважають образ, знайдений у Криму і датований XIII століттям.

Традиція шанування Богородиці і зведення на її честь храмів поблизу водойм, криниць і джерел, про які йшла слава як про цілющі, досить поширена в Україні. Ікона Божої Матері “Живоносне Джерело” у храмах дарує втіху і зцілення всім, хто приходить з палкими молитвами, хто проявляє тверду віру і щиру любов до Неї.