Престольне свято на св. ап. Андрія відзначають у чотирьох парафіях єпархії

Автор:

pidvand0113 грудня Церква вшановує пам’ять святого апостола Андрія Первозваного. Апостол Андрій – перший учень, який пішов за Христом, сповідуючи і проповідуючи Його вчення, тому і названий Первозваним, хоча Церква першість віддає апостолам Петру, його братові, та Павлу.

Про Андрія небагато сказано в Біблії, але його життя досліджували давні письменники та святі отці. Зважаючи на те, що апостол Андрій побував на наших землях раніше, ніж Петро в Римі, його вважають засновником Української Православної Церкви. Згідно із переказами, апостол Андрій по Дніпру піднявся на північ і дійшов до місця, де згодом виник Київ, благословивши це місце і передбачивши прийняття християнської віри майбутніми мешканцями цієї землі.

З-поміж храмів Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату Андріївських небагато: на честь святого апостола освячено храми у Старому Олексинці Кременецького району, Білій – Чортківського, нижній храм Свято-троїцького собору в Підволочиську. Церковна громада св. ап. Андрія Первозваного зареєстрована в Почаєві.

ppoch10

pochayiv

Архіпастирський візит владики Нестора у Свято-Андріївську парафію в Почаєві Кременецького району, 9 серпня 2016 року

Храм у Старому Олексинці на Кременеччині збудовано ще у 1756 році – тоді князь Чарторийський спорудив у селі костел. На православну церкву його було перебудовано у 1863–1869 роках за пожертви священика Іоана Буйницького. Освятили храм на честь св. ап. Андрія Первозваного. 1875 року було встановлено престіл на честь св. преп. Іова Почаївського. Нині в храмі перебуває благодатна ікона Божої Матері (1756 р.)

З 1950 року церкву в Старому Олексинці використовували як склад, згодом її переобладнали на клуб. Аж через більш ніж чотири десятиліття церковну громаду було приєднано до Київського Патріархату, освячено храм на честь св. ап. Андрія Первозваного. Богослужіння у храмі відновилися 1992 року, і ось уже протягом майже 25-ти років вони звершуються в Андріївському храмі Старого Олексинця виключно рідною українською мовою.

stolekss

st_oleksynec01

st_oleksynec02

Архіпастирський візит владики Нестора у Свято-Андріївську парафію Старого Олексинця Кременецького району, 22 червня 2012 року

Православну громаду Київського Патріархату в с. Біла (мікрорайони Кадук, Золотарка) Чортківського району стараннями свящ. Богдана Верхомія зареєстровано в жовтні 2002 року. У грудні 2003 року встановили та освятили хрест, на церкву переобладнали закинуте приміщення, освятивши її на честь св. ап. Андрія Первозваного.

Престольне свято нині і в Свято-Андріївського приділу Троїцького собору Підволочиська. За традицією, молитовно розділити радість свята на малу Батьківщину прибуває архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор.

and_prest01

Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора зустрічають у Підволочиську, 13 грудня 2014 року.

and_prest11_2013

Під час Богослужіння в Андріївському храмі Свято-Троїцького собору Підволочиська, 13 грудня 2014 року

pidvand04_2013

На престольне свято Андріївського храму Свято-Троїцького собору Підволочиська, 13 грудня 2013 року