Вшанування Почаївської ікони Божої Матері у Свято-Юріївському монастирі на хуторі Вірля

У суботу, 5 серпня 2023 року, в день вшанування Почаївської ікони Божої Матері, у Свято-Юріївському монастирі на хуторі Вірля, що в Кременецькому районі, відбулося архієрейське богослужіння.

Божественну літургію звершив митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор.

Його Високопреосвященству співслужили намісник монастиря архімандрит Полікарп та запрошене духовенство Кременецького благочиння.

Під час богослужіння лунала молитва за Україну та воїнів.

По завершенні Літургії архіпастир із віруючими помолилися до Почаївської ікони Божої Матері та заспівали величання.

Після проповіді, з якою владика Нестор звернувся до вірян, архієрей вручив церковні нагороди меценатам.

Свято-Юріївський монастир розташований біля хутора Вірля між селами Великі Бережці–Кімната–Савчиці Кременецького району .

Історія Вірлі сягає глибокої давнини. Колись тут, був маєток дружини луцького земського судді Анни Гойської. В 1559 році територією сучасної України подорожував грецький митрополит Неофіт. Він певний час гостював у цьому помісті й, будучи щедро обдарованим гостинними господарями, залишив на благословення поміщиці Анні ікону Богородиці. Через певний час служниці помітили, що від образа ллється дивне світло, тому на острові в сосновому лісі було збудовано каплицю, куди й перенесли ікону. В каплиці часто молилися члени родини Гойських та їхня челядь. Одного разу під час молитви від сліпоти зцілився брат Анни Пилип.

Після цього чуда Анна Гойська влаштувала хресний хід у Почаїв, яким вона володіла, й передала чудотворний образ ченцям на Почаївській горі. З цього часу ікона почала називатися Почаївською.

2012 року на місці маєтку Гойських було освячено новозбудований храм та засновано Свято-Юріївський чоловічий монастир. Протягом багатьох років у липні тут, у Всеукраїнському православному молодіжному таборі “Вірля”, збирається активна православна молодь зі всієї України. В інший період у лісовій глушині лине до Бога тиха монаша молитва.

Більше фото – на сторінці єпархії у фейсбуці.