Архієпископ Нестор взяв участь у заходах до Дня Соборності України

22 січня 2020 року, в день 101-ї річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор взяв участь в урочистостях з нагоди Дня Соборності України.

Багатотисячна акція “Збруч – ріка єднання” відбулася у Гусятині Тернопільської області. Місце її проведення вибрано не випадково, адже в різні історичні періоди Збруч був кордоном, що розділяв українців, які жили на території різних держав. Але прагнення нашого народу до єдності стало запорукою проголошення 22 січня 1919 року Акта Злуки українських земель. Історичну подію, яка стала важливою віхою на шляху до утвердження соборності України, разом відзначили жителі та керівники Хмельницької та Тернопільської областей.

У супроводі військового оркестру окремої артилерійської бригади ОК “Захід” під державними прапорами учасники міжобласної акції зустрілися на мості через  Збруч. Символом єдності України став 50-метровий синьо-жовтий стяг, утворений з двох полотнищ, які з’єднали представники делегацій обох областей.

Після того, як представники делегацій обох областей зустрілися на середині мосту, колона рушила до центру Гусятина.

Біля пам’ятника Незалежності України архієпископ Нестор у співслужінні з єпископом Дунаєвецьким Марком, духовенством Тернопільської та Хмельницької єпархій ПЦУ та представниками інших конфесій відслужив молебень за мир в Україні.

В урочистостях до Дня Соборності України взяли участь очільники Тернопільщини і Хмельниччини Ігор Сопель і Дмитро Габінет, голови обласних рад Віктор Овчарук і Михайло Загородний, народні депутати України Ігор Василів, Володимир Гевко, Людмила Марченко, Іван Чайківський, представники місцевої влади.

Після офіційної частини відбувся концерт мистецьких колективів та виконавців. Працювало містечко майстрів, тематична виставка експонатів місцевого краєзнавчого музею.