Архієрейська Літургія у Старих Петликівцях

Автор:

12 липня 2018 року, у день пам’яті святих і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, відвідав Бучацьке благочиння. На запрошення настоятеля храму св. вмч. Димитрія с. Старі Петликівці протоієрея Романа Марчишака архієрей у співслужінні духовенства звершив Божественну літургію.

За Божественною літургією архієпископ Нестор виголосив проповідь на тему свята. Владика наголосив на тому, що святі і всехвальні первоверховні апостоли Петро і Павло різнилися і за походженням, і за соціальним становищем, тощо. Але їх обох об’єднує велика любов до Бога, щирість у проповіді вчення Христового і смерть – вони обоє загинули мученицьки, віддавши життя як свідчення своєї віри в Господа Ісуса Христа.

І нині, через дві тисячі років, ми маємо змогу почути їхні слова, читаючи послання Апостолів – листи-настанови для всіх християн як заклик до життя в Бозі і боротьби з гріхом, відповіді на багато питань.

Архієрей наголосив, що ходити до храму і тільки там слухати уривки зі святого Євангелія недостатньо, аби бути справжнім християнином. Церква пропонує нам не лише Святе Євангеліє, а й послання Апостолів як настанови в нашому щоденному житті, як вказівки, як ми повинні жити.

Святий апостол Павло чітко вказує на ті гріхи, які часто є у нашому суспільстві. Він засуджує сріблолюбців, перелюбників, тих, які грішать п’янством, зазначаючи, що кожен із цих гріхів перешкоджає людині увійти у Царство небесне. Він наставляє нас, як боротися з гріхом, як змінюватися, аби бути з Богом, щоб наше земне життя привело нас до Царства небесного.

Слова апостола Павла пояснюють дуже багато проблем, хвороб і бід у нашому житті: через те, що багато хто їсть Тіло Христове і п’є Кров Христову недостойно, ви багато хворієте, а дехто й помер.

Владика наголосив на необхідності приймати Святе Причастя, бо лише єднаючись із Христом у Святій Євхаристії, ми стаємо дітьми Божими. Цього треба навчати дітей від самого народження, бо якщо дитина росте без причастя, то не варто дивуватися, що дитина росте неслухняною і не любить своїх батьків. Адже вона бачить приклад батьків, які не слухаються Бога.

Архієрей закликав усіх, слухаючи слова-настанови святих апостолів Петра і Павла, читаючи їхні послання і надихаючись через них словами істини, вдосконалюватися у своєму духовному житті, боротися зі злом у своєму серці, змінюватися до кращого через щире покаяння і головне – через причасті Тіла і крові Христових.

Після Богослужіння духовенство і миряни хресним ходом обійшли навколо храму з читанням Євангелія. Владика Нестор окропив усіх освяченою водою.

Архієпископ Тернопільський і Кременецький вручив церковні нагороди найактивнішим жертводавцям і парафіянам.

Більше фото на сторінці єпархії у фейсбуці.