Служіння архієпископа Нестора в неділю про митаря та фарисея

Автор:

28 січня 2018 року, у неділю про митаря і фарисея, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив Божественну Літургію свт.Іоана Золотоустого в каплиці кафедрального собору свв.рівноапост.Костянтина та Єлени м.Тернополя. Напередодні, у суботу ввечері,  там було відслужене Всенічне бдіння. Його Високопреосвященству співслужили клірики собору.

Вводячи вірних у таємницю Великого посту, свята Церква встановила особливий підготовчий цикл із чотирьох неділь. Їхня основна мета – згладити різкий контраст між нашим нестримним, часто розгнузданим світським життям та тихим часом Святої Чотиридесятниці. Кожна з цих неділь має свою особливу тему та звертає увагу людей на якийсь один особливий духовний аспект,  необхідний для правильного постування. Так перша з цих неділь – неділя про Закхея. Вона вчить потребі категоричної зміни людьми грішного способу життя на праведне. Друга неділя – про Митаря та Фарисея. Вона розкриває нам ідеал правильної молитви та правильного, себто, праведного християнського мислення. 

Після Літургії владика Нестор прочитав молитву про визволення України від нападу чужинців, про визволення поневолених і про дарування миру нашій Вітчизні.

По закінченні слуби архієпископ Нестор благословляв парафіян та спілкувався з нимим.

Нагадаємо, цього ж дня Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет рукоположив ієромонаха Павла (Юристого) у сан єпископа Одеського і Балтського. Хіротонія відбулася під час Божественної літургії у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.