Архієпископ Нестор очолив недільну Літургію в кафедральному соборі

Автор:

17 червня 2018 року, в третю неділю після П’ятидесятниці, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив Божественну літургію в каплиці кафедрального собору святих рівноап. Костянтина та Єлени м.Тернополя. Напередодні, в суботу ввечері, Тернопільський архієрей очолив відправу Всенічного бдіння у цьому ж храмі.

Його Високопреосвященству співслужили клірики собору – ключар, протоієрей Євген Заплетнюк, протоієреї Олег Гах та Володимир Савчин, священик Петро Мельничук, протодиякон Андрій Вовк і диякон Назарій Тернопільський.

Під час Божественної літургії чимало дорослих приступили до св. Таїнства Покаяння, а згодом – прийняли разом найсвятіші Тіло й Кров із рук архіпастиря. Владика Нестор, також, прочитав «Молитву за Україну» та звернувся з повчанням до присутніх.

У проповіді архієпископ Нестор розкрив богословський зміст недільного Євангельського читання наголосивши, що одна з помилок людей порівнювати себе з гіршими, з очевидними грішниками. Звичайно, такий настрій думок змушує людину бути безпечною. При такому стані вона відчуває себе праведною, навіть коли нічого особливого в духовному житті не досягнула.

Натомість, Владика Нестор нагадав про важливість постійного духовного зросту, яке серед іншого, досягається читанням святого Євангелія та Житій Святих. Архіпастир зауважив, що хоча нині Святе Письмо зберігається у кожній оселі, але люди, на превеликий жаль, не читають його, а в кращому разі знайомі зі змістом Євангелії лише тому, що чують її під час богослужінь. Якщо ж людина храм не відвідує, то нічого не знає про Христа та про те, як їй спастися.

Також архієпископ Нестор нагадав присутнім про те, що триває Петрівський, Апостольський піст, який є чудовою нагодою для духовного вдосконалення. Під час багатоденних постів Православної Церкви кожен християнин повинен приступити до святих Таїнств Сповіді та Причастя, як про це навчають святі отці та досвідчені духівники. Кожен піст святої Правосдавної Церкви це потенціал, можливості. Ми можемо використати його з великою користю, а можемо занедбати. Все залежить від нашої віри та бажання.

Після відпусту Літургії, ключар кафедрального собору подякував всім благодійникам, які надають посильну допомогу в розвитку парафії, не дивлячись на складні часи. Зокрема, отець Євген подякував рабі Божій Надії з родиною, яка пожертвувала на собор нове Євангеліє та рабі Божій Ларисі, яка на потреби парафії придабала новий палас. Хор і всі присутні проспівали всім новим і постійним благочинцям «Многая літа».

Після завершення богослужіння архіпастир спілкувався з парафіянами собору та благословляв їх.

Прес-служба Тернопільської єпархії