Архієрейське богослужіння в неділю Жінок-мироносиць

Автор:

22 квітня 2018 року, в неділю третю після Пасхи, жінок-миросиць, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор звершив Божественну літургію у каплиці кафедрального собору святих рівноап. Костянтина та Єлени м.Тернополя.

Його Високопреосвященству співслужили клірики собору – прот. Євген Заплетнюк, свящ. Петро Мельничук і протодияк. Андрій Вовк.

Особливістю цього архієрейського богослужіння стало те, що на ньому вперше пролунали додаткові прохання на великий та потрійній ектенії, а увінчала богослужіння особлива молитва – «Молитва за об’єднання Української Православної Церкви». У зв’язку з ухваленням та направленням Вселенському Патріарху Варфоломію церковних і державних звернень з проханням надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, в усіх храмах та монастирях Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійший Патрірах Філарет благословив використання нових коротких молитовних чинів.

Після заамвонної молитви владика Нестор виголосив проповідь на тему євангельського читання про жінок-мироносиць та їх подвиг, а також розповів парафіянам собору про останні церковно-політичні новини, які безпосередньо стосуються нашої Церкви та нашого майбутнього.

Зокрема, архієрей проінформував про участь нашої Церкви в діалозі зі Вселенською Патріархією, стосовно питання отримання канонічної незалежності, визнаної Константинополем та іншими Помісними Церквами. Також архіпастир закликав усіх присутніх узяти участь у міжконфесійному молебні, який відбувся цього ж дня на головній площі Тернополя – Театральному майдані за ініціативи керівництва ОДА.

Після відпусту й закінчення служби, за доброю традицію кафедрального собору, архієпископ Нестор спілкувався з парафіянами та благословляв їх.